Andere

POLSKA

Pools Instituut Brussel
01/03/18 - 08/06/18


In de loop der jaren heeft het Pools Instituut in Brussel al heel wat paden bewandeld, tal van mensen ontmoet, verschillende culturele evenement georganiseerd en, vooral, heel wat Poolse cultuur naar België weten te brengen. Er is al een hele weg afgelegd, maar uiteraard zijn we van plan om ook nog een hele weg te blijven bewandelen!

Omdat Polen dit jaar exact 100 jaar bestaat en we wel eens een overzicht willen krijgen van hoe de Poolse cultuur intussen in de Belgische samenleving zit ingebakken, hebben we een team op pad gestuurd en wat mensen uitgezocht die ons iets konden vertellen over wat Polen en de Poolse cultuur voor hen betekent.

Sommigen van hen zijn nobele onbekenden, met anderen hebben dan weer al meermaals samengewerkt. Enkelen hebben een evidente link met Polen, maar voor de meesten is die helemaal niet zo vanzelfsprekend. Dat is namelijk wat we willen: je moet helemaal geen Poolse afkomst hebben om toch een zekere band met het land en zijn cultuur te creëren; cultuur kan op meerdere vlakken van invloed zijn op personen. En het is exact dat wat je bij al onze gasten kan terugvinden: een boven- of onderhuidse invloed van Polen op hun leven.

Om de twee weken zullen wij een nieuw filmpje op je loslaten!

Overzicht:        BOIC (Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité)       
De Olympische Winterspelen zitten er ondertussen weer op, en de medailles waren zowel voor Polen (2, waaronder een gouden voor nationale held Kamil Stoch) als België (op de valreep nog ééntje) eerder schaars. Maar op de laatste editie van de World Games (de Wereldspelen) in de zomer van 2017 mochten beide landen nog minstens 20 medailles in ontvangst nemen! En waar hadden die World Games ook alweer plaats? Juist ja, in het Poolse Wrocław!

Vooraleer de Belgische atleten vertrokken, nodigden wij ze uit bij ons op het Pools Instituut om al eens een eerste kennismaking met Polen en Wrocław te krijgen, aan de hand van verschillende workshops.

Wij gingen nog eens terug langs bij het sympathieke duo Rudy Lahor en Luc Rampaer van het BOIC (Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité), die voor Team Belgium alles in goede banen moesten leiden in Wrocław, om terug te blikken op hoe zij de World Games ervaren hebben.
        Harlan Levey       
Galeriehouder Harlan Levey maakte al een hele tijd terug de grote oversteek van Amerika naar Europa. Hoewel hij wel verre Poolse roots heeft, ging hij toch niet naar Polen maar kwam richting onze Lage Landen. Hij vestigde zich in Brussel, waar hij tegenwoordig zijn eigen kunstgalerij heeft, Harlan Levey Projects.

In die hoedanigheid heeft het Pools Instituut al meermaals met Harlan Levey samengewerkt voor tentoonstellingen van Poolse artiesten, namelijk Marcin Dudek en Radek Szlaga (zie hier, hier en hier). Hoewel Harlan nooit specifiek op zoek is gegaan naar Poolse artiesten, kwam hij er toch bij uit. Hij waardeert hun werk dan ook ten zeerste, en dat voor verschillende redenen. In het filmpje doet Harlan zelf uit de doeken wat die samenwerking met Poolse artiesten voor hem betekent!
        Ezra Veldhuis en Tineke Bacqué       
In 2015 kwamen Poolse kunstenaars van de School voor Muurschilderingen in Gdańsk op bezoek in Gent. Ze waren hier niet om de toerist uit te hangen, maar brachten samen met enkele studenten van School of Arts KASK een muurschildering aan op feestzaal "Cocteau", in hartje Gent. Die kan je daar nog steeds gaan bezichtigen!

In 2016 gingen die studenten van het KASK op hun beurt ook naar Polen, en meerbepaald naar het dorpje Wizna, in het noordoosten van Polen, om er enkele muurschilderingen aan te brengen. Die studenten, Ezra Veldhuis en Tineke Bacqué, zijn intussen afgestudeerd en zetten hun eerste stappen in de kunstwereld. Wij zochten ze op om over hun ervaringen van toen te spreken en gingen dan ook maar direct de toekomst voorspellen, op traditioneel Poolse wijze!
        Iepers Kamerkoor        
In 2014 herdachten we de 100ste verjaardag van het uitbreken van Wereldoorlog I. Naar aanleiding hiervan werd een internationaal concert georganiseerd onder de noemer Thousand Voices for Peace, dat zangers van over de hele wereld samenbracht om een stuk van de Poolse componist Krzysztof Penderecki te brengen.

Wij nodigden toen het koor Medici Cantantes uit Wrocław uit. Tijdens hun verblijf waren ze te gast bij het Iepers Kamerkoor, met wie ze een gezamenlijk concert gaven in Ieper. Enkele leden van het koor vertellen in de video hoe zij terugkijken op die tijd.
        Dirk Verbeke        

Op 8 mei herdenken we dat Wereldoorlog II officieel tot een einde kwam. Her en der in België zijn er allerlei verenigingen en initiatieven die de herinnering aan de oorlog levendig proberen te houden. Zo is er bijvoorbeeld de vereniging “Eerste Poolse Pantserdivisie”, ter ere van de Eerste Poolse Pantserdivisie van generaal Maczek, die in september 1944, binnenkort 75 jaar geleden, een groot deel van Vlaanderen bevrijdden.

Dirk VERBEKE is de voorzitter van deze vereniging en zodoende ook erg betrokken met de geschiedenis van Polen in België. Anderszijds heeft hij in de tijd dat hij werkte als stadssecretaris van Tielt ook tal van samenwerkingsverbanden tussen de twee landen opgestart. We zochten Dirk op bij een traditioneel Pools kerstfeest en lieten hem uitleggen wat hij nu juist met Polen te maken heeft.        Annie Grzeskowiak       

Annie Grzeskowiak moet van alle personen uit deze reeks zowat de meest vanzelfsprekende zijn; haar naam verraadt het al wel wat, maar ze is een kind van Poolse ouders. Zelf is ze echter wel een volbloed Belgische, wat vanzelfsprekend is, aangezien ze hier geboren en getogen is.

Maar toch zijn die Poolse wortels gedurende haar hele leven altijd wat aanwezig geweest. De Poolse cultuur die ze van haar ouders heeft doorgekregen vertaalt zich voornamelijk in de vorm van traditie en folklore. In het filmpje laten we haar zelf aan het woord over hoe ze die Poolse cultuur in België toch meekreeg.        Pieter Lagrou       

Met Pieter LAGROU heeft het Pools Instituut al meerdere keren samengewerkt. Hij is als professor hedendaagse geschiedenis actief aan de ULB(Université Libre de Bruxelles), en werd door ons al gevraagd om zijn kennis als historicus te delen. Daarnaast verkreeg hij ook al onze steun voor een studiereis naar Polen.

Pieter Lagrou’s link met Polen is niet, zoals je misschien zou denken, ontstaan uit interesse voor de Poolse geschiedenis, maar wel uit interesse voor de indrukwekkende en uitgebreide Poolse museumcultuur. In het filmpje geeft Pieter Lagrou hier zelf meer duiding bij.        Bosse Provoost       

Bosse PROVOOST was voor het Pools Instituut een nobele onbekende, maar wat zijn we blij dat we hem hebben leren kennen! Bosse is een jonge en beloftevolle theatermaker, die op Theater Aan Zee al een prijs in de wacht wist te slepen, en wiens voorstellingen steeds vol lof onthaald werden.

We moeten eerlijk zijn: een theatercollectief dat zichzelf de polen noemt is al wel een betrekkelijk duidelijke hint dat Polen een zekere invloed heeft. Bosse kijkt dan ook erg op naar en haalt veel inspiratie uit het werk van allerlei Poolse artiesten zoals Gombrowicz, Borowczyk, Grotowski en Górecki. Hij heeft zelfs een voorstelling naar die laatste vernoemd! In het filmpje doet Bosse je zelf uit de doeken wat die Poolse invloeden voor hem betekenen.We zouden tot slot nog graag de volgende mensen willen bedanken, zonder wiens hulp we dit project onmogelijk tot een goed einde hadden kunnen brengen:

  • Marta KUCZA, de regisseuse die het gehele project in goede banen heeft weten te leiden;
  • Tom GINEYTS en Didier GUILLAIN, die als respectievelijke camera- en geluidsman een onmiskenbare bijdrage hebben geleverd;
  • Frédérick DUPONT, die instond voor de montage van de afzonderlijke delen;
  • Hélène CLERC-DENIZOT, die de geluidsmix op zich heeft genomen;
  • Ségolène NEYROUD, die de intro van het bijhorende geluid voorzag;
  • Christian PICON van Pixileon, die de kenmerkende geanimeerde intro heeft gecreëerd,
  • En uiteraard iedereen die zich voor onze reeks heeft laten interviewen en de uiteindelijke spil van het geheel vormen!
FrançaisFrançais NederlandsNederlands EnglishEnglish
 
Nieuwsbrief
brussel@instytutpolski.org
Isuu