Programma

Kunst

Muziek

Theater

Film

Literatuur

Andere

Kunst | Geschiedenis

Too Soon Too Late (met Dada von Bzdülöw en Monika Drożyńska)

Too Soon Too Late - Bozar (Brussel)
26/05/18 - 27/05/18
Dada Death #2 (George Grosz meets Monika Drożyńska) Dada Death #2 (George Grosz meets Monika Drożyńska)


Voor het tweede luik van de serie die in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel plaatsvindt onder de titel 1918 European Dreams of Modernity. 100 Year On, hebben kunstenaars uit Oostenrijk, Hongarije, Litouwen, Polen, de Tsjechische Republiek, Roemenië en Slowakije samen met Belgische kunstenaars een tentoonstelling-performance gecreëerd op maat van het Paleis voor Schone Kunsten en met als hoofdthema de onafhankelijkheid van de Centraal-Europese landen.

Het Pools Instituut heeft het collectief Dada von Bzdülöw (Leszek BZDYL, Katarzyna CHMIELEWSKA, Piotr STANEK, Anna STELLER, Jakub TRUSZKOWSKI, Katarzyna USTOWSKA) en kunstenares Monika DROŻYŃSKA uitgenodigd om deel te nemen aan dit project, dat vooral de kunstenaars moet samenbrengen uit de landen die aan het einde van Wereldoorlog I – "The war to end all wars", aldus H.G. Wells – ontstonden na de ondertekening van het Verdrag van Versailles. De kunstenaars zullen proberen na te denken over alle wezenlijke veranderingen die hun land, het nieuwe Europa of de maatschappij in het algemeen in de voorbije 100 jaar ondergingen. De jaren van de avant-garde en hun erfgoed, het leven en werk van drie generaties, het streven naar de gelijkheid van vrouwen...

Op zaterdag 26 en zondag 27 mei wordt het publiek uitgenodigd om vrij rond te lopen in de ruimte en korte dansvoorstellingen, performances en video-installaties te bekijken die voortduren plaatsvinden, in loops van 90 minuten. Op die manier kunnen de toeschouwers de volgorde van hun bezoek zelf bepalen.  PRAKTISCHE INFORMATIE
>>> Paleis voor Schone Kunsten - BOZAR (Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel) - zie kaart
>>> Zaterdag 26 mei 2018 - 17u00 > 18u30
>>> Zondag 27 mei 2018 - 16u00 > 17u30 en 19u30 > 21u
>>> 12 - tickets via deze link

+++ bekijk dit project ook op de site van het Paleis voor Schone Kunsten


Dada von Bzdülöw
Teatr Dada von Bzdülöw is een hedendaags danscollectief dat in 1992 in Gdańsk werd opgericht door regisseur en choreograaf Leszek BZDYL, en danseres en choreografe Katarzyna CHMIELEWSKA, afgestudeerd aan de Balletschool van Gdańsk en de School voor Moderne Dans in Brussel. Door hun aandacht voor de wederzijdse relatie tussen dansers en publiek legt het collectief zijn discours niet op, maar laat het dit interpreteren door de kijkers die het zelf voor hun eigen ogen zien ontwikkelen. Als grote liefhebbers van festivals, ontmoetingen en, meest van al nog, samenwerkingen, verspreidt het collectief op deze manier zijn onzin en kijk op de verschillende elementen van het alledaagse leven, en verweeft het cultuur, hun spottende humor en liefde voor pastiche door elkaar. Dit alles vormt een evenwichtsoefening op het kruispunt van invloeden, vormen en stijlen, vaak geïnspireerd door de Europese literatuur.
Teatr Dada von Bzdülöw heeft in de loop der jaren al een 50-tal voorstellingen gemaakt, en een ervan, Czerwona Trawa, valt hieronder integraal te bekijken:Monika DROŻYŃSKA
De visuele kunstenares Monika Drożyńska werd geboren in 1979. Ze heeft zowel tal van individuele als collectieve projecten achter haar naam staan, en haar werken was reeds te bezichtigen in de belangrijkste gallerijen voor Poolse kunst (zoals Zamek Ujazdowski, Zachęta, Łaźnia, Kronika, etc.) alsook in het theater (waarbij vooral haar performance FLAGS het vermelden waard is). Ze is laureate van meerdere wedstrijden en werd tot tweemaal toe genomineerd voor het prestigieuze Paszport Polityki (in 2012 en 2013).
In de praktijk gebruikt Monika borduurwerk als een sociale, zelfs politieke handeling, en ze aarzelt niet om hierover conferenties te organiseren. Ze heeft de basis gelegd voor de Borduurschool voor Mannen en Vrouwen "De Gouden Handjes" (Złote Rączki). In het Paleis voor Schone Kunsten zal ze vlaggen maken, samen met het publiek dat haar zal helpen dit werk te realiseren!

+++ haar portfolio is HIER te bezichtigen (PDF)


In samenwerking met het Paleis voor Schone Kunsten BOZAR, het Zbigniew Raszewski Theaterinstituut in Warschau, de Poolse Stichting voor Moderne Kunst, het Arts and Theatre Institute (CZ), het Czech Centre Brussels, het Tsjechisch ministerie voor Cultuur, Performczech.cz, het Slowaaks Theaterinstituut, het Slowaakse ministerie voor Cultuur, het Hongaarse Theatermuseum en -instituut, het Balassi Instituut in Brussel, het Nationaal Centrum voor Dans van Roemenië, het Roemeens Cultureel Instituut in Brussel, het Culturele Instituut van Litouwen, het Oostenrijks Cultuurforum in Brussel, het Internationale Visegradfonds, PACE.V4 en 100 Years CZ.

Fotogalerij

FrançaisFrançais NederlandsNederlands EnglishEnglish
 
Nieuwsbrief
brussel@instytutpolski.org
Isuu