Kunst

Triënnale Brugge, met werk van Jarosław Kozakiewicz

Brugse binnenstad | Brugge
05/05/18 - 16/09/18
BRUG, J. Kozakiewicz (c) Matthias Desmet 2018 BRUG, J. Kozakiewicz (c) Matthias Desmet 2018


In 2018 vindt er, na drie lange jaren, een nieuwe editie plaats van de Triënnale Brugge waarbij andermaal de Brugse binnenstad overspoeld wordt met kunst in plaats van toeristen. Vijftien kunstwerken, installaties en ontmoetingsplekken (waaronder BRUG,  een creatie van Jarosław KOZAKIEWICZ) zijn voor deze gelegenheid opgebouwd en vormen een gastvrij parcours dat mensen op onverwachte plekken samenbrengt. Een van de doelstellingen voor deze editie van de Brugse Triënnale is dan ook: ontmoetingen genereren, mensen uitdagen om de kunstwerken niet alleen te bezichtigen, maar ook te beleven en deel uit te maken van het creatieve proces.

Het thema van Triënnale Brugge 2018? Vloeibare Stad - Liquid City, gebaseerd op het concept van de moderne vloeibare samenleving van de Pools-Britse socioloog Zygmunt BAUMAN. Terwijl men voor de editie van 2015 nog nadacht over de stad als een megapolis, gaat het nu nog een stapje verder: hoe flexibel, vloeibaar, weerbaar kan een historische stad als Brugge zijn in een tijd waarin niets nog zeker lijkt?

Met dit thema in het achterhoofd zochten de artiesten voor hun werk inspiratie in de rol van het vloeibare dat de stad letterlijk doorkruist en omringt. Het water, dat Brugge ooit zijn wereldfaam bezorgde, wordt een metafoor voor Liquid City.


PRAKTISCHE INFORMATIE

>>> Verspreid over de historische binnenstad van Brugge - een stadsplan van de triënnale vind je HIER
>>> Zaterdag 5 mei tot en met zondag 16 september 2018 - de installaties en tentoonstellingen zijn deze periode te bekijken en dagelijks van 12u tot 18u toegankelijk
>>> Alle verder praktische info vind je op de site van de triënnale

Neem ook zeker geregeld een kijkje op de kalender van de Triënnale Brugge om op de hoogte te blijven van alle evenement die binnen het kader hiervan georganiseerd worden!

Jarosław Kozakiewicz
Studeerde beeldhouwkunst aan de Academie van Schone Kunsten in Warschau, waar hij in 1989 afstudeerde en nu doceert. Zijn werk werd reeds meermaals bekroond, en in 2010 vertegenwoordigde hij Polen op de tiende internationale Architectuurbiënnale van Venetië.


Terwijl in het stadscentrum tal van bruggen de reien overspannen en buurten met elkaar verbinden, is BRUG van Jarosław Kozakiewicz een hedendaagse interpretatie met een andere functie. In plaats van bakstenen en keien gebruikt de kunstenaar metalen profielen en zeilen om een brug te creëren waarmee je twee oevers kan bereiken. Dit betekent echter niet dat je je tocht kan verderzetten. De brug brengt je dichter bij het beeld Niobe van Constant Permeke, tot een plek waar je even kan verpozen, maar je moet dezelfde weg terug. De installatie is een ontmoetingsplaats, een alternatief om elkaar te kruisen, misschien zelfs een gesprek aan te gaan. De vormgeving van de constructie is gebaseerd op een proportioneel systeem waarbij elk snijpunt van twee lijnen verwijst naar een punt van een menselijk gezicht. Elke hoek, elke verbinding is een momentopname van een beweging: twee elkaar naderende gezichten - een geometrische metafoor zowel voor een wederzijdse ontmoeting van twee mensen als voor een ontmoeting tussen de toekomst en het verleden. De relaties tussen mensen en hun diepere betekenis zijn een vertrekpunt voor artistiek experiment waar Kozakiewicz al enkele jaren mee bezig is. Het project is gebaseerd op het zoeken naar nieuwe beeldhouwwerken en para-architecturale vormen door manipulatie van een module gecreëerd door het verbinden van de openingen van het menselijk hoofd. Lichaamsopeningen zijn een metafoor voor 'het innerlijk leven', ze vertegenwoordigen de ingang tot de wereld van de persoonlijke ervaring. De grenzen/passages zijn zowel eerste als laatste momenten van wederzijdse ontmoetingen.

Fotogalerij

FrançaisFrançais NederlandsNederlands EnglishEnglish
 
Nieuwsbrief
brussel@instytutpolski.org
Isuu