Kunst

Internationale Affichewedstrijd

10/08/19

De Internationale Affichewedstrijd ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het Pools Olympisch Comité is nu geopend!

Het Pools Olympisch Comité, de Association of Functional Art Creators en de Academie voor Schone Kunsten in Warschau hebben zojuist de lancering van de inzendingen voor de Internationale Affichewedstrijd aangekondigd. Het evenement wordt georganiseerd in het kader van de viering van het 100-jarig bestaan van het Pools Olympisch Comité en verwijst naar de rijke tradities van de Poolse sportaffiche.

Affiches, een van de meest populaire reclame- en informatievormen, zijn een onlosmakelijk deel van de sociaal-culturele openbare ruimte geworden. Tegenwoordig wordt de posterkunst nog zelden geassocieerd met uitstekende auteurs als Tadeusz Gronowski, Henryk Tomaszewski of Karol Śliwka. Het is gebruikelijker om de kenmerkende stijl van de Poolse School voor Posters te herkennen, die al lang aanwezig is op het internationale podium van de prentkunst.

Sport, vooral het streven naar Olympische glorie als de hoogste vorm van menselijke perfectie, is een belangrijk en veelbesproken onderwerp geworden waardoor de traditie van sportaffiche in de loop van de tijd is ontstaan. Ter gelegenheid van hun 100-jarig bestaan heeft het Pools Olympisch Comité besloten om te herinneren aan deze hedendaagse relaties tussen sport en kunst, die ook in het zogenaamde Olympische denken zijn opgenomen.

Het comité nodigt de belangrijkste instellingen uit die de Poolse grafische ontwerpers vertegenwoordigen, zoals de Association of Functional Art Creators en de Academie voor Schone Kunsten in Warschau - de makers van de Internationale Affichebiënnale -  tot samenwerking voor dit belangrijk artistiek evenement waar sport en kunst samenkomen. De Internationale Affichewedstrijd kan geopend worden verklaard!

Het idee van de wedstrijd is om de figuur van een Olympiër op te roepen als een held van collectieve verbeelding en humanistische waarden van de Olympische sport, zoals: streven naar perfectie, respect, fair play, solidariteit, gemeenschap, behoud van de menselijke waardigheid, wederzijds begrip, vreedzame competitie, vreugde van lichamelijke activiteit. Ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van het Pools Olympisch Comité is het de moeite waard om deze waarden te populariseren in het publieke bewustzijn en te streven naar het behoud van het cultureel erfgoed van de Olympische Spelen.

De uiterste indiendatum is 10 augustus 2019.

Details en reglementeringen van de wedstrijd zijn te lezen op de volgende website:

https://www.olimpijski.pl/en/news,415/2392,the-international-poster-competition-in-celebration-of-the-100th-anniversary-of-the-poc.html

Pools Olympisch Comité: www.olimpijski.pl
STGU: www.stgu.pl
Academie voor Schone Kunsten in Warschau: www.asp.waw.pl 

Links

Download

FrançaisFrançais NederlandsNederlands EnglishEnglish
 
Nieuwsbrief
brussel@instytutpolski.org
Isuu