Programma

Kunst

Muziek

Theater

Film

Literatuur

Andere

Andere

75 jaar Roeselare bevrijd

De Spil
07/09/19 - 15/09/19
De Spil De Spil

In september 1944 bevrijdde de Eerste Poolse Panzerdivisie (Pierwsza Dywizja Pancerna), onder leiding van Generaal Stanisław Maczek, Vlaanderen van Duitse bezetting.

Na gevechten in Normandië met het Eerste Canadese Leger, vertrok de Panzerdivisie naar de Belgische grens, door Vlaanderen (Ieper werd op 6 september bevrijd) en voegde zich bij het front aan de Nederlandse grens (bevrijding van Breda op 29 september).

Om dit 75-jarig jubileum van de bevrijding van Vlaanderen door de troepen van Generaal Maczek te herdenken, organiseert het Pools Instituut, samen met het cultureel centrum De Spil, een Poolse week in Roeselare.

We nodigen je uit voor een piano concert door pianiste Anna Ciborowska, die onder andere een ode zal brengen aan de composities van Frédéric Chopin en Maria Szymanowska. Deze week zal ook een eerbetoon brengen aan de film, met het vertonen van Zimna Wojna/Koude Oorlog van Paweł Pawlikowski, Another Day of Life van Raúl de la Fuente en Damian Nenow, Kamerdyner van Filip Bajon, Kurier van Wladyslaw Pasikowski, en films voor kinderen

Ook geeft deze week de kans om te herinneren aan de ervaringen van Polen tijdens de Tweede Wereldoorlog met de expositie: Polen: de eerste die vocht, die ons meeneemt naar de tragische oorlog en het doorzettingsvermogen van de Poolse militairen voor het terugwinnen van de onafhankelijkheid. De expositie vraagt aandacht voor de oorlogservaringen van de Poolse burgers en hun strijd tegen de overweldigende macht van de bezetters. Deze expositie is een project van het Tweede Wereldoorlog Museum in samenwerking met het Poolse ministerie voor buitenlandse zaken.

 

PRAKTISCHE INFORMATIE

> Waar? De Spil - Hippoliet Spilleboutdreef 1, 8800 Roeselare - kaart
> Wanneer? van 7 september tot 15 september 2019
> Alle films worden vertoond in de originele versie met Nederlandse of Engelse ondertitels

Het volledige programma vind je hier

 

Links

Fotogalerij

FrançaisFrançais NederlandsNederlands EnglishEnglish
 
Nieuwsbrief
brussel@instytutpolski.org
Isuu