Kunst

Paweł Janicki: EU_tracer

MediaRuimte, Brussels
18/12/11
wizualizacja EU_Tracer, Paweł Janicki, 2010 wizualizacja EU_Tracer, Paweł Janicki, 2010

Paweł Janicki's EU_tracer is een mediawerk dat internetverkeer omzet in audiovisuele vormen. Gegevens van diverse EU-instituties worden omgevormd tot rijke visuele en muzikale structuren, en veranderen zo in de bouwstenen voor een kunstwerk.
Het hoofdbestanddeel van EU_tracer is de speciaal voor dit werk ontworpen software die berichten en informatie op het net scant, echter niet op basis van inhoud, maar afgaande op de dynamiek van hun onderlinge relaties. Die wordt vertaald in grafische metastructuren en muzikale vormen.
De plek waar een performance plaatsvindt, vormt steeds een significant onderdeel van het project: de locatie op aarde waar het programma op het internet wordt aangesloten, heeft invloed op de datastroom en beschikbaarheid van informatie. Omdat het werk vertoond zal worden in geografisch en politiek verschillende Europese en Aziatische steden, zal een soort cyber-cartografisch spoor worden gecreëerd doorheen het universum van digitale informatie. 
Iedere sessie zal worden geleid door Sigrid Keunen, een lokale gastmuzikant, die met een akoestisch instrument zal improviseren op de datastroom. Behalve een medewerker, die met zijn inventiviteit het werk tot stand brengt, is deze muzikant ook een symbolische vertegenwoordiger van zijn/haar gemeenschap in de Europese/globale digitale communicatieruimte.
EU_tracer
breit een vervolg aan Paweł Janicki's exploratie van zijn geliefde thema's: de gebruikmaking van esthetische aspecten van informatiesystemen, en interactief design gebaseerd op het intuïtive gedrag van kijkers/luisteraars. EU_tracer sluit zo aan bij Janicki's muzikale netwerkperformance Ping Melody (gebracht in o.a. Centre Georges Pompidou in Parijs, Gare Du Nord in Basel en het Nationale Museum in Wrocław), de installaties Web/Net Eater en Mapping Chopin.

Meer info vind je HIER

-------------------------------------------------------------------------------------
Pawel Janicki  
Paweł Janicki (°1974) creëert interactieve audiovisuele systemen, installaties en performances, waarbij de nadruk ligt op microklanken en algoritmische composities. Janicki studeerde Cultuurwetenschappen aan de Universiteit van Wrocław, en werkt nu bij het WRO Art Center als curator en O&O-hoofd. Daarnaast doceert hij aan de Faculteit Intermedia van de Academie voor Schone Kunsten in Poznań. In 2004 werd zijn internet-muziekperformance Ping Melody bekroond met de netarts.org grand prize door het Machida City Museum voor Grafische Kunst in Tokyo, en nomineerd op het Viper International Film, Video and New Media Festival in Basel. Janicki is medestichter em lid van het Gameboyzz OrchestraProject, een collectief dat lo-fi esthetica exploreert door via spelconsoles audiovisuele composities te maken. Hun werk werd voorgesteld op de WRO Media Art Biennale (Wrocław), het Transmediale Festival (Berlijn) en Ars Electronica (Linz). Janicki is daarnaast een van de hoofdfiguren van WRO's Interactive Playground, een ophefmakende expo voor een jong publiek die in een tiental Poolse steden te zien is geweest. Momenteel werkt hij voor het EU Moving Stories project aan een installatie genaamd Oceanus.

-------------------------------------------------------------------------------------
 
Sigrid Keunen heeft een klassieke opleiding genoten (Conservatorium van Antwerpen en Brussel), maar na het afstuderen in haar studies altviool verkende ze de wereld van de podiumkunsten. Ze heeft samengewerkt met de bekende Belgische theaterregisseur Wayn Traub en met de muziekband Praga Khan (a.k.a. Lords of Acid). Ze schreef een saxofoonkwartet voor het Nederlandse Esquire Saxofoonkwartet, en als een freelance muzikante speelde ze shows met Liza Minelli, Cat Power en Robby Lakatos. Ze speelt ook voor verscheidene Belgische klassieke orkesten en ensembles (Orchestre Philharmonique de Liège, ...).

-------------------------------------------------------------------------------------

Praktisch
>>> MediaRuimte (Lakensestraat 104, 1000 Brussel) - zie KAART 

-------------------------------------------------------------------------------------

MediaRuimte-------------------------------------------------------------------------------------

Organisatie
: WRO Art Center, Adam Mickiewicz Instituut
Curator: Małgorzata Sobolewska
Paweł Janicki's EU_tracer ontstond in opdracht van het Adam Mickiewicz Instituut en werd gerealiseerd door WRO Art Center. Het project ging van start in mei 2011 op de 14e Media Art Biennale WRO in Wrocław. Behalve Brussel zullen er ook performances zijn in London, Minsk en Tokyo. 

Links

Fotogalerij

Download

FrançaisFrançais NederlandsNederlands EnglishEnglish
 
Nieuwsbrief
brussel@instytutpolski.org
Isuu