Conferentie

Jalta: de geopolitiek van een ramp voor Polen en Europa

Paleis der Academiën, Brussel
20/02/15 - 21/02/15


Van 4 tot 11 februari 1945, toen de Tweede Wereldoorlog nog volop woedde in Europa en Azië, kwamen Roosevelt, Churchill en Stalin samen in het kuuroord JALTA op de Krim om de na-oorlogse situatie voor te bereiden. Het lot van Duitsland en Polen stond uiteraard hoog op de agenda van de geallieerden, waarbij Frankrijk afwezig was. De beslissingen die de 'Grote Drie' namen, waren van kapitaal belang voor de toekomst van Europa: de geallieerden kwamen overeen dat Duitsland en Berlijn in vier zones werden opgedeeld en dat een nieuwe internationale organisatie onder de naam Verenigde Naties (VN) werd opgericht. Vooral de Sovjet-Unie zag zijn grenzen uitbreiden ten nadele van Polen, Duitsland en Japan. Bovendien werd de nieuwe Poolse regering gevormd op basis van het (communistische) comité van Lublin en niet van de (legitieme) regering in Londen.
Naar aanleiding van deze gelegenheid organiseren de Ambassade van de Republiek Polen in Brussel en het Collège de Belgique een colloquium met als titel "Février 1945, la Conférence de Yalta. Géopolitique d’un désastre pour la Pologne et pour l’Europe".

>>> Deze conferentie wordt gevoerd in het Frans. Voor het programma en de praktische informatie verwijzen we u door naar de franstalige versie van onze website!

FrançaisFrançais NederlandsNederlands EnglishEnglish
 
Nieuwsbrief
brussel@instytutpolski.org
Isuu