Muziek

Mysterie en Meesterschap: Meccore String Quartet speelt Karol Szymanowski

Maria-Theresiacollege (Leuven)
11/10/17
Meccore String Quartet (c) Arkadiusz Berbecki | TheFACE Meccore String Quartet (c) Arkadiusz Berbecki | TheFACE


Karol Szymanowski is één van de talrijke 20ste-eeuwse componisten waarvan velen de naam, maar slechts weinigen de muziek kennen. Eigenlijk is dat een onbegrijpelijk mysterie: één beluistering van de strijkkwartetten van deze Pool zal immers volstaan om u te overtuigen van de weergaloze kwaliteiten ervan.
Net zoals het kwartet van Debussy betoveren deze werken van de eerste tot de laatste noot door hun onwaarschijnlijke subtiliteit en rijke schakeringen. Szymanowski slaagt er bovendien moeiteloos in om, ondanks de onmiskenbare Franse invloed, een uiterst authentieke stem te laten horen.

Festival van Vlaanderen geeft het Poolse Meccore String Quartet een forum om één van zijn grootste kunstenaars in al zijn meeslepende finesse voor te stellen.
Op woensdag 11 oktober zullen ze in de grote aula van het Maria-Theresiacollege in Leuven u alvast trachten te overtuigen van het meesterschap van Szymanowski.

Eerder die dag zal het kwartet ook twee masterclasses geven, de ene rond Szymanowski en de andere rond Debussy, op het Lemmensinstituut (LUCA campus Lemmens). Deze zullen nog gevolgd worden door een seminarie compositie en uitvoering, en een vertoning van de documentairefilm "4", in aanwezigheid van regisseur Daniel Kutschinski. Meer info over de planning van deze themadag voorafgaand aan het concert vindt u HIER.

PROGRAMMA
Claude Debussy, Strijkkwartet
Karol Szymanowski, Strijkkwartet n°1 & 2

MECCORE STRING QUARTET
Wojciech KOPROWSKI – viool
Jarosław NADRZYCKI – viool
Michał BRYŁA – altviool
Karol MARIANOWSKI – cello

PRAKTISCHE INFORMATIE

>>> Grote aula Maria-Theresiacollege - Sint-Michielsstraat 6 (ingang Hogeschoolplein), 3000 Leuven – zie kaart
>>> woensdag 11 oktober, 20u30
>>> €18

+++ De website van het Meccore String Quartet
+++ Dit event op de website van Festival van Vlaanderen (u kan uw tickets online kopen)Het Meccore String Quartet werd opgericht in 2007 en kreeg zijn initiële vorming van het Camerata Quartet. De vier musici studeerden verder bij het Artemis Quartet in Berlijn en vervolmaakten zich aan de befaamde Muziekkapel Koningin Elisabeth in Brussel, de Escuela Superior de Música Reina Sofía in Madrid en bij Günter Pichler van het Alban Berg Quartet. Meccore String Quartet is ondertussen een van de nieuwe lichtpunten aan het al rijkelijk bezaaide strijkkwartetten-firmament. Het ensemble laat zich kenmerken door een uiterste zuiverheid van toon en een enorm kleurenarsenaal. De voorbije jaren stapelde het internationale awards op, en werd het geroemd om zijn geraffineerde en verrassende interpretaties, zijn delicate en levendige speelstijl en zijn enorme drive. Vanzelfsprekend heeft het ensemble een voorliefde voor het relatief onbekende, maar uitzonderlijk rijke Poolse repertoire voor strijkkwartet: naast Szymanowski, staan ook de werken van Penderecki, Lutoslawski en Gorecki hoog op hun preferentielijst.


Links

FrançaisFrançais NederlandsNederlands EnglishEnglish
 
Nieuwsbrief
brussel@instytutpolski.org
Isuu